Vervoer

Mensen met dementie zijn niet altijd meer in staat om zichzelf van A naar B te verplaatsen. Ze kunnen de weg niet meer vinden of kunnen wegens lichamelijke redenen geen lange afstanden meer afleggen. Daarnaast kunnen mensen ook niet altijd meer gebruik maken van overige vervoersvoorzieningen zoals het openbaar vervoer, auto's, fietsen, enz. Natuurlijk zijn er ook voorzieningen ontstaan die de senioren hierbij proberen te ondersteunen. Binnen de regio van het RPD hebben we twee varianten:
- Deeltaxi;
- Valys.
Hieronder volgt verdere uitleg over de bovenstaande voorzieningen.

Deeltaxi.
De Deeltaxi is een aanvulling op het openbaar vervoer. Een Deeltaxi deelt u doorgaans met andere passagiers. Hierdoor kan een deeltaxirit langer duren (maximaal 30 minuten) dan een gewone taxirit, maar de Deeltaxi is veel voordeliger. Er is sprake van deur tot deur vervoer. U dient een deeltaxirit minimaal 2 uur van tevoren te bestellen en u heeft een klantenpas nodig om gebruik te kunnen maken van de Deeltaxi.
Iedereen kan een klantenpas aanvragen, ongeacht leeftijd. In de folder van de Deeltaxi of op hun website vindt u veel meer informatie over de Deeltaxi (o.a. over) tarieven. Als iemand beperkt is bij gebruik van het openbaar vervoer en er is geen andere vervoersmogelijkheid, kan er vanuit de Wmo een indicatie gegeven worden om tegen een gereduceerd tarief te reizen. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, zal er een beoordeling moeten plaatsvinden. Er zal samen met de aanvrager gekeken worden naar de vervoersbehoefte en eventuele mogelijkheden om dit op te lossen. Wanneer u buiten de regio wenst te reizen, komt u mogelijk in aanmerking voor Valys.

Valys.
Met Valys kunt u een reis boeken van deur tot deur of als aanvulling op uw reis met het openbaar vervoer. Reist u met de trein, dan is het handig om te weten dat de NS u kan helpen bij het in-, uit- en overstappen. Steeds meer Valys-pashouders maken gebruik van deze gratis hulp. U kunt de hulp aanvragen bij de NS of bij Valys.

U komt in aanmerking voor de Valys als u reeds in het bezit bent van een vervoersvoorziening, zoals de Wmo-deeltaxi, een scootmobiel of rolstoel verstrekt door uw gemeente, een gehandicaptenparkeerkaart of OV-begeleiderskaart. Vergeet niet dat een kopie van uw vervoersbeschikking en uw identiteitsbewijs plus pasfoto noodzakelijk zijn om de aanvraag te kunnen doen. U kunt standaard 450 km per jaar à €0,20 per kilometer reizen. Een Valys-pas kost éénmalig € 6,79 met mogelijkheid tot verzekeren tegen verlies of diefstal voor €1,- extra. Indien noodzakelijk kunt u een extra kilometerbudget aanvragen tot 2.250 km per jaar.