"Niet-pluis gevoel"

Als we ouder worden, hebben we allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Het geheugen werkt wat trager en als we niet meer zoveel dingen tegelijk kunnen onthouden, maken we ons daarover niet ongerust. Maar het wordt anders als u het gevoel krijgt dat u niet zo goed meer kunt nadenken of dat het warrig is in uw hoofd of dat er iets niet goed is. Dat vage ‘niet-pluis’ gevoel waarmee u geen raad weet, maakt u misschien onzeker en u kunt zich er onbehaaglijk bij voelen. Mensen om u heen merken subtiele maar terugkerende veranderingen:u vergeet dingen en soms gedraagt u zich wat anders. Is het nu vergeetachtigheid of dementie? De volgende links kunnen u daar meer duidelijkheid over geven:
- Geheugensteunpunt
- Alzheimer Nederland

Als het nu wel dementie is, gaan vragen spelen als: wat is dementie en welke vormen van dementie zijn er? In deze niet-pluis fase is er vaak al behoefte aan informatie en ondersteuning. Vanuit Alzheimer Nederland wordt algemene informatie verleend. Daarnaast bestaat er ook de alzheimertelefoon die dag en nacht bereikbaar is voor mensen die vragen hebben over dementie of hun verhaal kwijt willen.
Door middel van deze site zal het RPD u via enkele muisklikken naar contactgegevens van iemand in onze regio leiden, die u daarbij wil helpen. Waar en bij wie kunt u terecht in de RPD-regio? [Per functionaris/organisatie een link naar een naam/06 van een site-RPD-lid]

Voor een individu:
-    uw huisarts;
-    geheugenconsulenten;
-    medewerkers van de Wmo-loketten;
-    geheugensteunpunten;
-    welzijnsorganisaties (bijv. ouderenadviseurs, mantelzorgondersteuning);
-    thuiszorgorganisaties (casemanagers dementie).

Voor groepen burgers:
-    voorlichting Dementie Vriendelijke Verenigingen.