Woningaanpassingen

De huidige ontwikkeling van de regering zorgt ervoor dat mensen langer thuis moeten blijven wonen. Veel mensen willen in hun eigen vertrouwde woning blijven wonen. Natuurlijk gaan mensen naarmate ze ouder worden steeds meer mankeren. Dit zorgt vaak voor problemen. Hierdoor moeten woningen aangepast worden zodat mensen op een goede manier in hun woningen kunnen blijven functioneren. Naast het aanpassen van de huidige woning heeft de regering ook verzocht dat gemeenten samen met woningcorporaties woningen aan gaan passen. Hierdoor kan er gezorgd worden dat mensen zo lang mogelijk op zichzelf kunnen blijven wonen.

Bij het aanpassen van woningen kan aan verschillende gebieden gedacht worden. Zo worden er praktische aanpassingen gedaan zoals drempels verwijderen, handvaten in douche en badkamer, verhogingen, speciale bedden enz. Daarnaast moet er soms ook gekeken worden of badkamers nog wel functioneel zijn. De afgelopen tijd is er behoorlijk wat ontwikkeld op het gebied van de technologie. We zien dat alles steeds vaker automatisch gaat en door middel van sensoren. Op die manier gaan steeds meer zaken automatisch en makkelijker. De technologie ondersteunt de oudere bij zijn functioneren.

Naast het aanpassen van een woning is er ook een nieuw fenomeen op de markt: de mantelzorgwoning. Wat dit inhoudt is dat er een woning geplaatst wordt in de tuin van bijvoorbeeld uw kind of mantelzorger. De woning is volledig voorzien van alle gemakken en aangepast zodat u zich goed kan voortbewegen. Het voordeel van deze woning is dat u dicht bij uw kind woont, zodat deze u kan ondersteunen bij allerlei zaken en taken. De regering is nu bezig hier betere regelgeving voor te ontwikkelen zodat, vanaf 1 oktober 2014, de mantelzorger en/of uw kind er niet financieel op achteruit gaat.

Voor meer informatie over het aanpassen van woningen kunt u terecht bij de volgende organisaties binnen onze regio.